Peru egy fantasztikus utazási célpont, ahol szinte mindenki talál valami érdeklődési körének megfelelő látnivalót. Az országban megtalálható a világon nyilvántartott 117 ökoszisztémából 84, valamint a bolygónkon létező 32 klímából 28.Területe nyugatról keletre haladva 3 függőleges nagyobb régióra bontható fel: a partvidékre, az Andok hegyvonulataira és az esőerdőre.

 A partszakasz: egy keskeny sivatagi sáv ami a Csendes-óceán partján terül el, termékeny völgyekkel szabdalva az  Andokból az óceánba futó folyók partjain. Az itteni klíma mérsékelten meleg, extrém meleg és hideg kilengések nélkül, viszont az áprilistól októberig tartó “téli” időszak alatt a magasabb páratartalom és köd miatt a ténylegesen érzékelt hőmérséklet alacsonyabb lehet. A novembertől márciusig tartó nyári időszak alatt nagyon ritka a köd és a hőmérséklet elérheti a 30 °C-t. Északon az óceánpart melegebb egész évben egy novembertől decemberig tartó rövid esős időszakkal tarkítva.

 Az Andok: sok különböző ekológiai régióból tevődik össze amik eltérő magasságon találhatóak. Az északi rész alacsonyabb és egyben csapadékosabb is mint a többi. Az Andok középső részén találhatóak a legmagasabb és legmeredekebb hegycsúcsok, még a déli rész egy szélesebb fennsík, ami az Altiplano nevet viseli. Az Andokban két elkülöníthető évszak van. A nyár áprilistól októberig tart sok napsütéssel, de hideg éjszakákkal és kevés csapadékkal, még a tél novembertől márciusig terjed sok csapadékkal és időnként nagyon heves esőzésekkel. Nappal a hőmérséklet elérheti a 20-as tartomány közepét, még este visszaeshet fagypont alá is.

 Az esőerdő: ez Peru legnagyobb régiója, és magasság alapján két részre oszlik. A magas dzsungelre, ami a 700 méternél magasabb területeket jelenti és a “felhő erdők” jellemzik, valamint a 700 méter alatti területekre ami az alacsony  dzsungel (Amazonas) névre hallgat. Itt is két évszakot különböztetünk meg: novembertől márciusig tart az esős időszak, amit áprilistól októberig egy szárazabb időszak vált fel. Itt a páratartalom egész évben nagyon magas.

 
Az ország különböző részein egy időben található különböző klímák lehetővé teszik, hogy pl. a limai lakosok a ködös téli hónapjuk alatt pár órás buszozással az andoki nyárban találhassák magukat vagy hogy az Andokban élők az esős időszak közepén rövid utazással az óceánpart egyik napsütötte strandját élvezhessék.

Peru nagy területet foglal el és a különböző turistalátványosságok közötti távolság emiatt időnként nagy lehet. A fővárosból rendszeres belföldi repülőjáratok közlekednek az ország legtöbb regionális központjába. Ennél olcsóbb de jóval időigényesebb közlekedési alternatívát nyújtanak az emeletes luxusbuszokat üzemeltető távolsági busztársaságok, ahol a felső szintről maga a kilátás is a nyaralás egyik meghatározó élményévé válhat.

 Szerencsére Peru úthálózata az utóbbi években sokat fejlődött és mára a főbb városokat jó minőségű aszfaltozott főutak kötik össze. Ennek ellenére a heves esőzések időszakában útlezárások fordulhatnak elő, amiknek legtöbb esetben a kiváltó okai a folyók magas vízszintje vagy az esetleges földcsuszamlások. A fontosabb városokba busszal a legmodernebb és legbiztonságosabb flottával rendelkező busztársaságokkal juthatunk el, ahol helyenként az ülés 180 °-ban ledőnthető és ágyként is használható. Ha a kanyargó hegyi utakat és a változó magasságot jól bírod ez az utazási forma egy nagyon jó lehetőséget nyújt a váltakozó táj megfigyelésére. Eltávolodva a főbb útvonalaktól a közlekedés és a turista infrastruktúra is egyre limitáltabb lehetőségeket nyújt.

Még az időjárás gondot okozhat csak földutakon megközelíthető eldugott andoki területek elérésénél az esős időszakban addig az esőerdő csapadékos hónapjaiban a dzsungel jelentős része nem elérhető közúton, csak repülővel. Ha az ember az óceánparti sávon kívülre utazik, mindig jó, ha egy B-terv is van a fiókban.

 Mivel Peruba elösször ellátogatók többnyire az ország déli részét járják be, hogy Machu Picchu is a nyaralás részét képezze, ezért az ország északi része a külföldi turisták által kevésbé felfedezett. Pedig itt található a Cordillera Blanca, egy hófedte hegyvonulat Peru legmagasabb hegycsúcsával, ami a hegymászók és túrázók igazi paradicsoma. A magaslati dzsungel északi része pedig a gazdag növény és állatvilágon kívül néhány, a világ legnagyobb vízesését is rejti. Számtalan régészeti érdekesség is található ezekben a régiókban, a sokszor második Machu Picchuként is nevezett Kuelaptól a kontinens legnagyobb Kolumbusz előtti településeként számontartott Chan-Chan városon át a Sipani Uralkodói Sírkamrákig.

Peru rejthet néha váratlan meglepetéseket amik befolyásolhatják az ide látogató nyaralását. Előfordulhatnak útlezárások helyi sztrájk vagy az időjárás viszontagságai miatt és sajnos az ország jelentős része is szeizmikus szempontból aktív zónában található esetenkénti vulkáni tevékenységgel. De rejthet kellemes meglepetéseket is,mint ahogy egy helyi fesztivál kellős közepén találhatja magát az ember vagy esetleg felfedez egy kevésbé ismert helyet egy előre be nem tervezett pihenő miatt. Sokszor az utóbbi rejtett helyek azok, ahol a helyiek igazi életét a leginkább megfigyelhetjük.

Ha rugalmasabb az utazás időpontját tekintve, a legjobb időszak az ide látogatáshoz az európai nyári szüneten (július – augusztus) és a dél-amerikai nyaralási szezonon (karácsonytól február végéig) kívüli hónapok. A dél-amerikai nyaralási szezon alatt az esőerdő és az Andoki területek a sok csapadék miatt élvezhetetlenné (és sok esetben megközelíthetlenné) válnak, még az erurópai nyári szezon alatt egyes helyek nagyon zsúfoltak és a szolgáltatások árai is meredeken emelkednek. Egyben egész júliusban és agusztusban a nemzetközi repülőjegyek is jóval többe kerülhetnek.

Védőoltásokkal kapcsolatban időben vegye fel a kapcsolatot az oltóközponttal, mivel nem mindig áll megfelelő számú védőolták rendelkezésre. Általánosságban az Andok és a partvidék legkedveltebb látnivalóinak meglátogatásához külön védőoltásra nincs szükség. Amennyiben az esőerdőbe is elutazik, a malária elleni védekezés ajánlott, sárgaláz elleni védőoltás pedig kötelező. Vedd figyelembe azt is, hogy egyes emberek többé még mások kevésbé ellenállóak a hirtelen magasságváltozással szemben így több időre lehet szükségük az akklimatizálódásra. A koka levélből készült gyógyteák illetve a minden gyógyszertárban kapható “soroche” tabletták segíthetnek ennek a leküzdésében. Arról is győződj meg, hogy a balesetbiztosítás fedezetet nyújtson az út során egészen annak a legmagasabb pontjáig. Mivel az utóbbi időben a helyi UV sugárzás jelentősen megerősödött, érdemes a lehető legerősebb jó minőségű naptejet még otthon az utazás elött beszereznie.

 

További információra lenne szükséged esetleg vannak még megválaszolatlan kérdéseid? Kérlek küldd el emailben az info@payasyougoholidayperu.com címre.

Copyright 2017. PayAsYouGoHolidayPeru. All rights reserved.